Zeeuwse postbezorgers onthullen ware reden achter postcrisis: ‘Ik moet zigzaggend de straat over’



Zeeuwse postbezorgers onthullen ware reden achter postcrisis: ‘Ik moet zigzaggend de straat over’

by Chronicbias

3 comments
  1. Zeeuwse postbezorgers onthullen ware reden achter postcrisis: ‘Ik moet zigzaggend de straat over’
    De post wordt slecht bezorgd in Zeeland. Problemen die volgens PostNL te maken hebben met het grote tekort aan personeel. De postbezorgers zelf wijzen een heel andere oorzaak aan en komen met onthutsende voorbeelden.

    De gebrekkige bezorging van de post in Zeeland brengt mensen in problemen: ze missen een uitvaart of een afspraak in het ziekenhuis. De minister van Economische Zaken moet antwoord geven op Kamervragen over de Zeeuwse postbezorging. PostNL wijst op een structureel tekort aan personeel. Maar wat vinden de medewerkers zelf?

    Deze krant sprak met postbezorgers in Middelburg en Vlissingen en met een medewerker van het sorteercentrum in Goes. Zij komen met onthutsende voorbeelden. Zo werken postbezorgers wekelijks vele uren extra om alle post bezorgd te krijgen. Aangeleverde post sorteren ze zelf opnieuw, om in een betere volgorde te kunnen rondbrengen. Eén postbezorger zegt een collega te hebben geholpen die zoveel zakken post kreeg dat hij ze meenam naar huis om daar te sorteren, iets wat niet mag. En de medewerker van het sorteercentrum stelt dat in het uiterste geval zelfs rouwbrieven worden geopend om erachter te komen wanneer de uitvaart is, zodat men weet of deze post meteen moet worden bezorgd of nog kan wachten.

    De postbezorgers erkennen dat de problemen in Zeeland te maken hebben met het personeelstekort. Ze zien om zich heen collega’s afhaken en te weinig nieuwe mensen voor hen in de plaats komen. Onafhankelijk van elkaar noemen de bezorgers allemaal nóg een oorzaak: de invoering afgelopen zomer van nieuwe routes, onder de noemer ‘logisch bezorgen’. Sindsdien regent het klachten. ,,Dat speelt absoluut een rol”, zegt postbezorger Wouter in Middelburg. ,,PostNL jaagt mensen weg door absurde veranderingen”, vindt Anja in Vlissingen.

    ‘Logisch bezorgen’, hoe werkt dat?

    Wouter wist niet wat hem overkwam toen hij voor het eerst zijn nieuwe route liep. ,,Bestaande bezorgwijken werden samengevoegd, waardoor mijn wijk ineens een stuk groter was en ik veel meer post te verwerken kreeg. Normaal begon ik rond half elf ’s ochtends en was ik een paar uur later klaar. Nu kwam ik pas rond zessen thuis. Per week draai ik zo’n tien uur extra.”

    Zijn collega Klaartje in Middelburg komt op hetzelfde aantal overuren uit, die overigens wel worden uitbetaald. ,,Mijn werkdagen zijn veel langer geworden, het is geen bijbaan meer.” Elders in de stad merkt Michael dat ook. ,,Mijn wijk was altijd goed te behappen, nu red ik het niet meer in één dag.”

    Volgens hem is er veel mis met het ‘logisch bezorgen’. ,,‘Onlogisch bezorgen’ zou een betere benaming zijn. Ik moet vaak zigzaggend de straat over van een even naar een oneven nummer en dan terug. Dat kost veel meer tijd.” Ook zouden de nieuwe routes, die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, geen rekening houden met verkeer in de straat en met natuurlijke obstakels als een sloot.

    Voordat hij aan zijn ronde begint, sorteert Michael de post die hij krijgt aangeleverd vanuit het sorteercentrum daarom eigenhandig opnieuw. ,,Zodat ik de even en de oneven nummers weer bij elkaar heb.” Wouter en Anja doen dat ook. ,,Dramatische wijken leg ik in het depot eerst goed, dat kost me gemiddeld een uur.”

    ‘22 zakken post mee naar huis’

    Post die niet kan worden bezorgd, blijft staan voor de volgende dag. Michael werd recent op een vrijdag opgeroepen door een wanhopige collega die volgens hem in één dag 22 zakken post moest bezorgen in zijn wijk. ,,Ik heb hem geholpen met het sorteren. Bij hem thuis, want in het depot was daar niet genoeg ruimte voor. Nee, dat mag je niet thuis doen, maar het kon niet anders. De hele huiskamer lag vol post, ik heb nog nooit zoiets gezien.”

    Soms gaat onbezorgde post terug naar het sorteercentrum. ,,Die zie ik dan een week later weer terugkomen in het depot in Middelburg”, aldus Wouter. ,,Er zitten ook rouwkaarten tussen. Dat vind ik heel erg, daar schaam ik me voor.”

    ‘Rouwbrieven worden geopend’
    Rouwpost heeft intern de hoogste prioriteit, vertelt Martina. Zij werkt als postvoorbereider op het sorteercentrum in Goes. Als een bezorger zich ’s ochtends ziek meldt, blijft diens post staan voor de volgende dag. ,,Wel pluizen we dan de zakken uit op rouwpost. Die móét bezorgd worden.”

    Toch blijven er soms rouwbrieven achter. ,,In het uiterste geval, als er rouwpost is blijven liggen en de envelop niet dichtgemaakt is, wordt de rouwbrief geopend om erachter te komen wanneer de uitvaart precies is. Is die al morgen, dan wordt de kaart onmiddellijk nog geleverd. Zitten er nog een paar dagen tussen, dan gaat de kaart de volgende dag mee.”

    Zij leeft vanuit het sorteercentrum mee met de bezorgers. ,,Ook wij zien dat de nieuwe routes niet werken in de praktijk. Er wordt onvoldoende geluisterd naar de ervaringen van de straat. Wij, de mensen op de werkvloer, proberen alles zo goed mogelijk te doen, maar er gaat veel niet goed.”

    *De PostNL-medewerkers in dit artikel willen niet bij naam worden genoemd, uit angst om hun werk te verliezen. Zij hebben daarom een gefingeerde naam gekregen. Hun volledige namen zijn bekend bij de redactie.

    ——————————————————-

    Reactie PostNL
    PostNL heeft de belangrijkste bevindingen uit dit artikel voor publicatie voorgelegd gekregen. ,,Het kan zijn dat sommige postbezorgers niet blij zijn met hun nieuwe route en dat er nog foutjes in zitten”, reageert woordvoerder Dagna Hoogkamer. ,,De ervaring tot nog toe is dat dit zeer incidenteel voorkomt.”

    ,,Dat postbezorgers veel meer uren moeten werken om alle post bezorgd te krijgen, klopt niet. Dankzij de nieuwe route-indeling is er juist voldoende tijd om de post te bezorgen. Dat postbezorgers zelf opnieuw de post sorteren, is ons niet bekend en volstrekt onnodig. De post bij iemand thuis sorteren is absoluut niet conform de afspraken en mag niet.”

    Over rouwbrieven die in het uiterste geval worden geopend zegt ze: ,,Rouwbrieven bezorgen we altijd de volgende dag, daarop zijn geen uitzonderingen. Wat wordt geschetst herkennen we niet en is volstrekt onnodig.”

  2. >Ook zouden de nieuwe routes, die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, geen rekening houden met verkeer in de straat en met natuurlijke obstakels als een sloot.

    Muuuuh AI revolutie gaat alle banen innemen 🤣

Leave a Reply