Suomi tarvitsee yhden kansalaissovelluksen | Kauppalehti

Eilen22:00

Lukijalta. Tarvitsemme keskustelua siitä, miten julkisilla digipalveluilla voidaan lisätä tuottavuutta palvelun tarjoajan ja kansalaisen näkökulmasta. Esimerkiksi väestön ikääntyminen ja terveydenhuollon haasteet vaativat palveluntuotannolta enemmän vähemmällä henkilötyöpanoksella.

Kyse ei ole vain palveluntuottajien kuten viranomaisten työvälineistä ja prosesseista vaan digipalveluita tulee kehittää aiempaa enemmän ihmisten tarpeiden pohjalta. Suomessa moni digipalvelu on edelleen kehitetty hallinnon, ei käyttäjien, tarpeista käsin.

Ratkaisuja haasteisiin tarjoaa GovTech-lähestyminen, jossa palvelukehityksen lähtökohta käännetään hallinnollisesta näkökulmasta kansalaisten tarpeisiin. Sen ytimessä on julkisen sektorin haasteiden ratkaiseminen ja palvelukehittäminen digiteknologioilla, joiden perustana ovat henkilökohtaisuus, ennakoitavuus ja toimiva käyttäjäkokemus.

Yksi sovellus voisi kaventaa digikuilua

Monet julkiset palvelut ovat jo digitaalisena mutta sirpaloituneina: ei tiedetä, mitä palveluita on saatavilla, missä ne ovat tai mitkä virastot palveluja tarjoavat. Myös mobiilikäyttö jättää toivomisen varaa.

Mitä jos Suomessa olisi yksi helppokäyttöinen kansalaissovellus, joka kokoaa elämiseen, asumiseen, opiskeluun, terveyteen tai vaikka Kela-asiontiin liittyvät palvelut yhteen? Sen sijaan, että etsimme palveluita hakukoneista tai verkkosivuilta, saisimme elämäntilanteemme mukaan palvelusuosituksia tähän “kansalaisäppiin”. Sovellus voisi ehdottaa, mitä asioita tulee hoitaa esimerkiksi opiskelun alkaessa, saadessamme lapsia tai ostaessamme asunnon.

Nyt tarvitaan eri hallinnonalojen yhteistyötä, yhteiset digialustat ja osittain myös sääntelyn purkamista.

Yksi sovellus voisi myös kaventaa digikuilua tuomalla myös vanhemmat ikäryhmät paremmin digipalveluiden piiriin sekä maahanmuuttajia löytämään tarvittavat tiedot esimerkiksi asumisesta ja opiskelusta helpommin.

Virossa ollaan jo askeleita otettu

Tämä ei ole utopiaa, ja tällainen kehitys on jo nähtävissä esimerkiksi Virossa. Suomessa meillä on jo tekniset ja tietoturvan edellytykset. Nyt tarvitaan eri hallinnonalojen yhteistyötä, yhteiset digialustat ja osittain myös sääntelyn purkamista. Luottamus ja ihmisten täysi kontrolli omiin tietoihin ja niiden käyttöön täytyy säilyttää.

Digipalveluihin tulee panostaa enemmän, sillä julkiselta sektorilta eläköidytään lähivuosina runsaasti. Julkisten palveluiden seuraavan aallon tulee keskittyä personoituihin ja ennakoiviin digipalveluihin ihmisten tarpeiden ja elämänvaiheiden pohjalta.

Tämä auttaisi julkista sektoria kehittämään digipalveluiden kansalaiskeskeisyyttä, helpottamaan kustannuspaineita sekä vastaamaan paremmin Suomen muuttuviin rakenteisiin ja kansalaisten tarpeisiin.

Mikko Lehto

johtaja, Nortal Suomi

Leave a Reply