België heeft het wereldkampioenschap Backyard Ultra 2024 gewonnen, waarbij ze niet alleen de overwinning pakten, maar ook een indrukwekkend nieuw wereldrecord vestigden. De Belgische ultralopers Merijn Geerts, Ivo Steyaert en Frank Gielen legden samen maar liefst 110 ronden af, dat is 737 kilometer in 4 dagen en 14 uur. Hiermee verbraken ze het vorige record van 108 ronden, wat voorheen op naam stond van de Amerikaan Harvey Lewis.
Backyard ultra in het kort
Een backyard ultra is een evenement waarbij het doel is zo lang mogelijk in de race te blijven. Ieder uur begint een nieuwe ronde waarin je 6706 meter loopt. Op stipt het hele uur moet je bij de start staan. Sta je daar niet, dan ben je af en kun je naar huis. De meeste lopers doen iets meer dan drie kwartier over een ronde. Zo heb je ieder uur een klein kwartiertje om te eten, om te kleden of een hazenslaapje voordat je weer vertrekt. De winnaar is degene die dit het langste vol houdt. Niemand finisht, behalve de winnaar.
In dit artikel lees je alles over de backyard ultra.
Elk jaar wordt er een WK Backyard Ultra gehouden. In de oneven jaren is er een individueel kampioenschap en in de even jaren is er een WK voor landenteams. Daarin strijden landen met teams van 15 lopers om wie de meeste rondjes kan afleggen. Ieder land loopt op een eigen locatie. Zo liep het Nederlands team op landgoed Ginkelduinen in Leersum. Daar was een parcours van 6706 meter uitgezet dat zo vaak mogelijk moest worden afgelegd.
Nieuw Nederlands record voor Kanter Eefting
Bij een WK voor landenteams is het de bedoeling om als team zoveel mogelijk yards, oftewel rondjes, af te leggen. Dan stel je dus je sterkste ultralopers op. In Nederland stonden dan ook veel bekende namen uit de ultra-wereld aan de start:
Op zaterdagmiddag om 14 uur Nederlandse tijd klonk het startschot, niet wetende waar de finish lag. Die bleek een stuk verder te liggen dan het Nederlands record van 43 ronden. Bij het breken van het Nederlands record waren er namelijk nog drie Nederlanders in de race. Hinke Schokker, Roman Packbier en Kanter Eefting. Schokker kwam in ronde 47 ten val en gaf uiteindelijk na 48 rondjes op. Packbier en Eefting streden verder om de titel last runner standing. Uiteindelijk gooide Roman Packbier in ronde 54 op, dit wordt ook wel de assist genoemd. Nadat Kanter Eefting ronde 54 af had gemaakt was het voor Nederland namelijk klaar. Het Nederlands record komt met 54 ronden op naam van Kanter Eefting en Nederland eindigt daarmee op plek vijftien. Kanter Eefting mag volgend jaar naar het individuele wereldkampioenschap in Tennessee. Naar het schijnt had hij een wedstrijdplan uitgeschreven tot ronde 75 dus we zijn erg benieuwd wat hij daar kan laten zien.
België wereldkampioen in nieuw wereldrecord
Dan door naar de Belgen. België was twee jaar geleden tweede op het WK Backyard Ultra voor landenteams achter de VS, wel braken Ivo Steyaert en Merijn Geerts destijds het wereldrecord. Onze zuiderburen waren dus één van de favorieten. Die status maakten de Belgen meer dan waar, want waar alleen Kanter Eefting 54 ronden voltooide in Nederland, was die eer voor elf Belgen weggelegd. België ging dan ook lange tijd aan kop. Australië en de VS bleven nog lang in het spoor , maar uiteindelijk was er geen kruid gewassen tegen de Belgen. Na 88 ronden gaf de laatste Amerikaan op en na 96 uur, oftewel vier dagen, hield het ook voor Australië op. België was toen nog met vier lopers die op jacht mochten naar het wereldrecord van 108 ronden dat op naam stond van de Amerikaan Harvey Lewis.
Uiteindelijk braken Merijn Geerts, Ivo Steyaert en Frank Gielen het record van 108 ronden. Nadat ook ronde 109 was voltooid, besloten ze in ronde 110 dat het welletjes was. Zo staat het wereldrecord nu op naam van drie Belgische ultrarunners. Eindstand: 110 ronden, vier dagen en 14 uur, 738 kilometer. In totaal liep het Belgisch team een astronomisch aantal van 1147 rondjes waar in 2022 860 rondjes genoeg was voor de wereldtitel. Zo zie je maar dat de grenzen ieder jaar weer absurd veel verder worden gelegd in deze discipline. Saillant detail: omdat er geen laatste loper is overgebleven krijgen alle Belgische deelnemers DNF (did not finish) achter hun naam.
In dit document vind je de complete uitslag van het WK Backyard Ultra 2024
‘Valt mee hoe gesloopt ik ben’
Ben je dan gesloopt? Als we Frank Gielen mogen geloven valt dat alles mee. ‘Ik dacht dat ik volledig kapot zou zijn. Maar dat valt dus nog mee. Alles is doenbaar. We zijn echt ongelooflijk trots dat we op eigen bodem het record verbeterd hebben. We wilden tonen dat we houden van lopen. Wij lopen met ons hart. Elke Belgische atleet heeft minstens 50 rondjes gelopen. Dat is echt ongelooflijk.’ Vertelde Frank de Tank in de microfoon van Sporza.
‘Ik ga nu 2 weken niet meer bewegen’, grijnst Gielen. ‘Het was een superervaring, maar ik denk dat ik nu wel een beetje rust verdiend heb.’ Met deze wereldprestatie hebben de Belgen zich alle drie gekwalificeerd voor het individuele wereldkampioenschap van 2025 in Tennessee. Dan is samen stoppen geen optie en wordt er gestreden tot er maar één loper over is. Wij kijken er alvast naar uit.
Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?
Lees ook