Solicitanți de azil și refugiați văzuți la centrul de înregistrare Ter Apel, unde majoritatea migranților care sosesc în Țările de Jos se prezintă mai întâi la Serviciul de imigrație și naturalizare (IND), 9 octombrie 2024.
Sursa foto: RUT / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Guvernul olandez a convenit vineri „măsuri de urgenţă” pentru diminuarea presiunii asupra sistemului de azil, în cadrul cărora urmează să instituie controale la frontiere începând de la sfârşitul lunii noiembrie pentru a returna migranții ilegali către ţările vecine, Belgia şi Germania migranţii ilegali, informează Agerpres.
Germania a introdus deja din septembrie controale la frontierele sale în interiorul spaţiului european de liberă circulație – spațiul Schengen -, tot pentru a combate migraţia ilegală.
Toate aceste decizii pun sub semnul întrebării funcționarea sistemului Schengen exact când România așteaptă o decizie pozitivă, la finalul acestui an.
Guvernul olandez, format dintr-o coaliţie ce include şi dreapta radicală a lui Geert Wilders, consideră că Ţările de Jos se confruntă cu „o criză a azilului” şi că sistemul actual este „nesustenabil”, situaţie care impune acţiunea imediată cu un pachet de măsuri menite să reducă presiunea asupra sistemului de azil.
„Începând de la finalul lunii noiembrie, vor fi efectuate controale la graniţe în baza articolului 25 din Codul Frontierelor Schengen. Migranţii ilegali, inclusiv solicitanţii de azil care deja au cerut azil în alte ţări europene, vor fi returnaţi către Germania şi Belgia”, a transmis guvernul, într-o scrisoare adresată parlamentului olandez.
Coaliţia de guvernare condusă de formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (PVV) a propus deja cele mai stricte măsuri anti-imigraţie adoptate vreodată de Olanda, care includ limitarea duratei de valabilitate a permiselor de azil la cel mult trei ani şi limitarea inclusiv a dreptului de reunire familială.
Geert Wilders, liderul PVV, a subliniat că doreşte ca Olanda să devină mai puţin atractivă pentru migranţi, astfel încât cei care vin din „Africa şi Orientul Mijlociu să se gândească dacă nu le-ar fi mai bine în altă parte”.