Lääkkeiden loppuminen on vaivannut ja huolestuttanut apteekeissa viime vuosina tiskin molemmin puolin. Kivistön apteekin apteekkarin Sirpa Niemisen mukaan tyhjiä hyllyjä on ollut apteekissa viikoittain ja ei-oota on myyty jopa päivittäin. Kivistön apteekki avasi ovensa kolme vuotta sitten, ja koko tämän ajan on ollut pulaa tietyistä lääkkeistä.
Niemisen mukaan tilanteen arkipäiväistymisestä kertoo se, että asiakkaat eivät enää hämmästele, jos jokin lääke on loppu.
– Tästä on valitettavasti tullut perusarkea meille kaikille. Kymmenen vuotta sitten oli todella harvinaista, jos jokin lääke on loppu, Nieminen kertoo Vantaan Sanomille.
Lääkkeitä, joiden saatavuudessa on Niemisen mukaan ollut viime vuosina ongelmia, ovat esimerkiksi erilaiset hormonivalmisteet, kuten estrogeenilaastarit. Allergialääkkeet, kuten tietyt nenäsuihkeet tai silmätipat, ovat myös olleet vähissä. Lisäksi yksittäisestä kortisonivoiteesta on ollut pulaa. Laihdutuslääkkeet ovat niin ikään päässeet loppumaan. Nieminen huomauttaa, että laihdutusvalmisteiden loppuminen on vaikuttanut myös diabeteslääkkeiden saatavuuteen.
– Eräitä diabeteslääkkeitä on alettu käyttämään painonpudotukseen, minkä vuoksi kysyntä on lisääntynyt, ja tällöin näitä diabeteslääkkeitä ei tahdo riittää kaikille.
Kivistön apteekkiin hiljattain saapuneet hormonilaastarit ovat tulleet suoraan Amerikasta. Lääkkeissä ei ole pakkausselosteita suomen kielellä lainkaan. Apteekkari Sirpa Niemisen mukaan tämä on poikkeuksellista ja liittyy hormonivalmisteiden globaaliin pulaan. Marika Lumme
Usein lääkkeestä löytyy korvaava valmiste, mutta ei suinkaan aina.
– Tämä ei ole kiva tilanne kenellekään. Asiakas joutuu pyytämään lääkäriltä uuden reseptin, joka puolestaan kuormittaa terveydenhuoltoa entisestään.
Nieminen toivoo, että ihmiset, joilla on säännöllinen lääkitys, eivät käyttäisi lääkkeitään aivan loppuun ennen kuin hakevat uudet lääkkeet apteekista.
– Esimerkiksi astmapiippu tai verenpainelääkkeet kannattaa uusia ajoissa, koska lääkkeellä saattaa olla tilapäinen saatavuushäiriö eikä sitä välttämättä ole heti hyllyssä.
Saattaa syntyä tilanteista, että valmisteita hamstrataan ylimäärin.
Ongelmat lääkkeiden saatavuudessa ovat tuoneet uusia ilmiöitä apteekkien arkeen. Niemisen mukaan nykyään lääkkeitä varataan asiakkaille.
– Asiakas saattaa soittaa, että löytyykö meiltä jotain tiettyä lääkettä. Jos sitä on hyllyssä, voimme varata, mutta enintään kahdeksi vuorokaudeksi. Jos meillä lääke on loppu, voimme varata sen asiakkaalle toiseen apteekkiin.
Apteekkari Sirpa Niemisen mukaan suuri osa saatavuushäiriötilanteista pystytään ratkomaan apteekissa vaihtamalla lääke korvaavaan rinnakkaisvalmisteeseen. Marika Lumme
Yhä useammin asiakkaat saavat korvaavan lääkevalmisteen, jolloin pakkaus on tutusta poikkeava.
– On ollut tilanteita, kun vanhempi ihminen ei ole tunnistanut vieraannäköisessä paketissa ollutta lääkettään ja lääke on jäänyt ottamatta tai hän on ottanut kaksi, hän kertoo.
Viereiselle Kivistön terveysasemalle apteekki pyrkii ilmoittamaan lääkepuutoksista, jotta lääkärit eivät turhaan määräisi niitä.
Apteekkarille lääkepula on tuonut aivan uuden työtehtävän.
– Minun tulisi päivittäin tarkistaa lääkkeiden saatavuushäiriöt viranomaisen verkkosivuilta. Tämä työllistää melkoisesti.
Apteekkien hyllyissä tulisi olla viranomaisen ohjeistuksen mukaisesti kahden viikon edestä lääkkeitä alueen asukkaille. Nieminen toteaa tehtävän olevan mahdoton, jos lääkkeitä ei yksinkertaisesti ole. Hän tietää, että viime vuosina on käytetty myös Suomen huoltovarmuusvarastossa olevia antibiootteja, koska tukkuyritykset eivät ole pystyneet niitä apteekeille toimittamaan.
Nieminen sanoo, että lääkepula on globaali ongelma. Maailman lääkevalmistus keskittyy Kiinaan ja Intiaan.
– Pandemia ja sodat ovat vaikuttaneet laajasti esimerkiksi rahtiliikenteeseen sekä lääkeaineiden ja valmisteiden saatavuuteen.
Kivistön apteekin jääkaapista löytyy muutamia diabeteslääkkeitä, joita on alettu käyttämään myös painonpudotukseen. Marika Lumme
Parin viime vuoden aikana Suomessa lääkkeet ovat halventuneet, vaikka lähes kaikki muu on kallistunut. Nieminen huomauttaa, että tässä on myös ikävä puoli.
– Kansainväliset lääkeyritykset myyvät lääkkeitä ensisijaisesti niihin maihin, joista lääkkeistä saa parhaan katteen. Suomessa hinnat ovat olleet niin halvat, että saatavuusongelmissa jäämme ”jonon hännille”.
Lääkepula on aiheuttanut myös kilpailua apteekkien kesken. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylläpitämästä lääkkeiden saatavuusluettelosta apteekit voivat seurata, mitkä lääkkeet ovat loppumassa.
– Saattaa syntyä tilanteita, että valmisteita hamstrataan ylimäärin, Nieminen sanoo.
Apteekkari kokee, että viimeisen puolen vuoden aikana lääkepula on hieman hellittänyt.
– Tuntuu, että tunnelin päässä näkyy valoa. Olen toiveikas, että tilanne helpottuu. Lisäksi Suomessa on hyvät huoltovarmuusvarastot, joten en ole suuresti huolissani.
Suomessa on käytössä laakehaku.fi-sivusto, jossa on ajantasainen tieto lääkkeiden saatavuudesta eri apteekeissa. Nieminen kannustaa ihmisiä käyttämään palvelua, jotta asiakas tietäisi saatavuushäiriötilanteessa, mihin apteekkiin suunnata.
Vantaan Sanomat on mukana vantaalaisten arjessa ja kertoo vantaalaisten tarinaa. Lataa Vantaan Sanomien uusi sovellus täältä ja saat arjen kiinnostavimmat uutiset käden ulottuville.