Στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού της 26ης Σεπτεμβρίου 1932 στη Χαλκιδική, η χώρα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές της, καθώς ανθρώπινες ζωές είχαν χαθεί, τραυματίες και άστεγοι είχαν ανάγκη άμεσης βοήθειας και όλη η περιοχή της Χαλκιδικής βίωνε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση,
Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος του σχετικού αφιερώματος: «Σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν έρανοι και διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την έκφραση άμεσης αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους, σε συνδυασμό και με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Ο χώρος του αθλητισμού όχι μόνο δεν έμεινε ασυγκίνητος, αλλά εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη μέσα στα γήπεδα με αποφάσεις διοργάνωσης αγώνων, τα έσοδα των οποίων θα πήγαιναν για στήριξη των πληγέντων.
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός άφησαν στην άκρη τις αντιπαλότητές τους και μπήκαν από κοινού μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης, παίζοντας μεταξύ τους για τον κοινό σκοπό».
Σήμερα επικεντρώνουμε στον αγώνα της Θεσσαλονίκης.
Στις 25-10-1932 η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αναφέρει: «Ο αυριανός αγών Άρεως – Μ. Αλεξάνδρου. Αι εισπράξεις αυτού θα διατεθούν υπέρ των σεισμοπαθών». Ακολούθως αναφέρεται ότι ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο του Ηρακλή και θα έχει επίσημο χαρακτήρα, καθώς θα τον παρακολουθήσει ο Γενικός Διοικητής κ. Γονατάς «μετά των διαφόρων αρχών της πόλεώς μας».
Κρατήστε την ημερομηνία διεξαγωγής, 26 Οκτωβρίου, ημέρα μεγάλης γιορτής για τη Θεσσαλονίκη, αφού είναι του Αγίου Δημητρίου. Συνεπώς η επισημότητα της ημέρας διευκόλυνε και το σκοπό του αγώνα.
Στον αθηναϊκό Τύπο κυριαρχεί ο ανάλογος ως προς το σκοπό αγώνας Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, γίνεται όμως μία σύντομη αναφορά και στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανάλογο αγώνα στον Πειραιά μεταξύ Εθνικού και Απόλλωνα Σμύρνης, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 25-10-1932, αλλά την επομένη στις 26-10-1932 διαβάζουμε ότι ο Εθνικός για τον ίδιο σκοπό θα αντιμετωπίσει όχι τον Απόλλωνα αλλά την ΑΕΚ.Tελικά οργανωτικά προβλήματα δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του αγώνα αυτού.
Και οι «μικροί» σύλλογοι όμως παίζουν για αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους αφού διαβάζουμε ότι η Μικρασιατική Δουργούτη (περιοχή με πολλούς Μικρασιάτες και Αρμένιους πρόσφυγες) έπαιξε στο γήπεδό της με την Ένωση Γούβας, την κέρδισε με 4-1 και μαζεύτηκαν 1.255 δραχμές που δόθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή εράνων υπέρ των σεισμοπλήκτων της Χαλκιδικής.
Ξαναγυρνάμε στη Θεσσαλονίκη και στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που τη μέρα του αγώνα, δημοσιεύει, όπως άλλωστε έκανε συνεχώς εκείνη την περίοδο, ρεπορτάζ από τις πληγείσες περιοχές και τους ρυθμούς αποκατάστασης των καταστροφών, ειδικά στο θέμα της στέγασης των σεισμοπλήκτων. Στις 26-10-1932 αναφέρεται στα Στάγειρα και τη Στρατονίκη, όπου στρατιωτικά συνεργεία με τη βοήθεια ιδιωτών εργάζονταν νυχθημερόν κατασκευάζοντας παραπήγματα.
Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας αναφέρεται για τον αγώνα που θα γίνει την ίδια μέρα: «Σήμερον το απόγευμα θα διεξαχθούν επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου οι υπό της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και υπό την προστασίαν του κ. Υπουργού της Προνοίας, ορισθέντες ποδοσφαιρικοί αγώνες, αι εισπράξεις των οποίων θα διατεθούν εξ ολοκλήρου υπέρ των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής. Ο καθορισθείς αγών θα θέση αντιμετώπους την πρωταθλήτριαν της Ελλάδος ομάδα του Άρεως και την νεωστί προαχθείσαν εις την Εθνικήν Κατηγορίαν ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η μουσική της Φρουράς διατεθείσα υπό του Γ’ Σώματος Στρατού, θα παιανίζη τόσον προ, όσον και κατά την διάρκειαν του αγώνος».
Παράλληλα η εφημερίδα κάνει γνωστό ότι θα γίνει και η απονομή των μεταλλίων και των επάθλων στον Άρη για το πρωτάθλημα.
Για την ιστορία, στη Θεσσαλονίκη ο Άρης κέρδισε με 8-0 το Μ. Αλέξανδρο, παρουσία χιλιάδων θεατών, όμως η εφημερίδα Μακεδονία στις 27-10-1932 δηλώνει δυσαρεστημένη καθώς περίμενε περισσότερο κόσμο, λόγω και του σκοπού του αγώνα, με εισπράξεις περίπου 15.000 δρχ.
Έτσι στις 27-10-1932 η εφημερίδα αναφέρει πως: «Παρά την ιερότητα του σκοπού δια τον οποίον εδόθη ο αγών, ο κόσμος των φιλάθλων, που εις άλλας περιπτώσεις κατακλύζει τα γήπεδα, έλαμψε δια της απουσίας του. Κόσμος ελάχιστος προσήλθεν εις το γήπεδον, αφού αι εισπράξεις δεν υπερέβησαν τας 15 χιλιάδας δραχμάς και την απροθυμίαν αυτήν των φιλάθλων μας είμεθα υποχρεωμένοι να την κακίσωμεν δημοσία, διότι άλλωστε δεν υπάρχει και κανένα απολύτως ελαφρυντικόν.
Από τεχνικής απόψεως ο αγών υπήρξεν αρκετά ενδιαφέρον, διότι η ομάς του Άρεως έκαμε χθες μίαν αρίστην εμφάνισιν, από πάσης απόψεως. Αντίθετα η νεοπροαχθείσα εις την Εθνικήν κατηγορίαν ομάς του Μ. Αλεξάνδρου, παρά τας φιλοτίμους προσπαθείας των ποδοσφαιριστών της, δεν ηδυνήθη να κρατηθή εις ικανοποιητικόν επίπεδον».
Με ικανοποίηση ή μη από την προσέλευση, το γεγονός είναι ένα, ότι τόσο αυτοί που φόρεσαν τα κοντά παντελονάκια για να αγωνισθούν, όσο και όσοι πήγαν στο γήπεδο έδειξαν χειροπιαστό δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα κι’ έξω από τους αγωνιστικούς χώρους και έμεινε στην ιστορία η κίνησή τους αυτή, ειδικά σε εποχές σαν τις δικές μας, που ο αθλητισμός δεν έρχεται πάντα στην επικαιρότητα για καλούς σκοπούς.
Πολλές δεκαετίες μετά τους οφείλουμε αναδρομικά ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Σχετικά θέματα
Όταν η Ελλάδα έπαιζε ποδόσφαιρο για ενίσχυση των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής το 1932 (Α’ μέρος)
Η πρωτοβουλία αλληλεγύης του ΠΣΑΠ προς τους σεισμόπληκτους της Ανθούπολης το 1981
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος