Nejmenší obce v ČR se dřív nebo později budou muset sloučit do větších celků. Nebo alespoň spolu zajišťovat některé služby – vzdělávání, sociální služby, zdravotnictví. Nebo je tradice jednotlivých malých obcí důležitější než efektivnější financování státu (např. více než 4 tisíc základních škol)?



Nejmenší obce v ČR se dřív nebo později budou muset sloučit do větších celků. Nebo alespoň spolu zajišťovat některé služby – vzdělávání, sociální služby, zdravotnictví. Nebo je tradice jednotlivých malých obcí důležitější než efektivnější financování státu (např. více než 4 tisíc základních škol)?

by MAIER_92

15 comments
  1. Já bych zrušil prahu a dal firmy různě po republice a k nim dal domy a lidi.

  2. Nejmenší obce jsou prostě nejmenší obce a nic zlého ti nedělají. Často jsou administrativně pod jinou, větší obcí. Občané jezdí za službami jinam. Proč by se měly slučovat? Asi každý chápe, že malá obec nikdy nebude mít zdravotní středisko nebo školu. Nikdo to nepožaduje. Nevím, proč je toto nějaké téma k řešení.

  3. Sloučil bych prahu brno a ostravu. Vzniklo by z toho takové hezké metropolis. Rikejme mu treba Pranova, nebo Brava.

  4. Doporučím poslechnout si jeden díl podcastu Vinohradská 12, v němž téma rozebírají.

    https://open.spotify.com/episode/5rOtHvbFGdgaoeRRuti03D?si=KDukPacTSYCX1Vb-YF9SSw

    Už teď se obce sdružují do mikroregionů, existují ORP…

    Dojít k nějakému zjednodušení bude muset, jen si obce, kterých se to asi týká jediných, nebudou v řadě případů z historických důvodů nechat chtít sáhnout na integritu… takže to bude složité diplomatické vyjednávání.

  5. Byl by to dobrý nápad? Ano. Stane se to? Ne. Starostové jsou doslova vládní strana a budou prosazovat zájmy jednotlivosti obcí.

  6. takze ty maly obce zbourame a postavime novy domecky na kraji nejake vetsi obce nebo donutime ty lidi z malych obci dojizdet jeste vic?

  7. Souhlas, buď mohou být sloučeny podle ORP nebo i PO, kterých je více. Stejně tak v Praze je 57 MČ prostě moc, buďto mít jenom 22 podle obvodů, nebo ideálně zpět na 10 z roku 1960.

    Současné obce/MČ mohou zůstat osadami i s osadním výborem, aby byl zachován nějaký “místní hlas”, zejména pro územní plánování.

    V podstatě jakýkoliv obecní úřad/ÚMČ, který sám nevyřizuje potřebnou agendu a odkazuje občany na nadřazené úřady (např. OP, ŘP, živnosti), by měl být zrušen.

    Ale je mi jasný, že se to nestane, bohužel si starostové z malých obcí dělají taková svá království a nebudou o to chtít přijít.

  8. Kolik vln urbanizace ještě potřebujeme? Já žiju na malém městě a už tady mě to štve, když vidím, jak neustále narůstá provoz a ubývá parkovacích míst, přibývá nových baráků. Směju se všem, kteří se dusí ve velkých městech, se všemi těmi zácpami, regulacemi a předraženým vším.

  9. To by bylo správné, ale bylo by okolo toho tolik řevu, že si to žádný politik netroufne. A dokud se může tiše zvyšovat státní dluh, tak radši politici jedou způsobem, že platí neefektivní státní správu a samosprávy ze státního dluhu, než by se měli dohadovat nad jejich optimalizací. Viděli jsme, co řevu způsobilo zrušení pár poboček pošty.

  10. malé obce už tohle dávno dělají + lidé, co tam bydlí si uvědomují, že budou muset dojíždět pro služby

    pokud chceš efektivnější financování států (mimochodem stát a obce není jedno a to samé, oba subjekty mohou také vystupovat jako jednotlivé právnické osoby nezávisle na sebe), tak si myslím, že více peněz proteče tunely v Praze jako korupce v DPP, Dozimetr, Blanka apod. (+ to ovlivní více lidí)

  11. Akorát že obce menší než 500 obyvatel žádnou infrastrukturu nemají již dnes. A pokud ano, tak protože slouží jako spádová pro ostatní obce.

  12. Jaká tradice. To je prostě kde lidi bydlí. A kurva memuj alespoň správně.

Leave a Reply