Lepší Česko? Už ho máme. Je to jižní Morava, říká hejtman Grolich

Desítky osobností hledaly minulý týden v Karlových Varech odpověď na otázku, jak udělat z Česka ještě lepší zemi. Jan Grolich, který bych jednou z nich, měl jasno po pár minutách. Lepší Česko, to je podle něj jižní Morava. Lidovecký politik, advokát a hlavně hejtman Jihomoravského kraje tvrdí, že budoucností je věda a výzkum a region v nich oproti ostatním skutečně vede.

Příkladem je podle něj Jihomoravské inovační centrum, kde kooperují firmy, univerzity i kraj, z nichž vycházejí i budoucí hvězdy. „Když má Houston problém, zavolají na jižní Moravu a my tam pošleme středoškoláky,“ narážel hejtman na úspěch středoškolského týmu pod vedením Simona Klingy, kteří vyhráli prestižní soutěž v NASA, kde představili řešení, jak opravit nefunkční družice na oběžné dráze Země pomocí laseru.

„Co je u nás lepší než v Praze, je, že dáváme největší procento HDP do vědy a výzkumu inovací. Máme pro to skvělé prostředí a hodně se u nás investuje. Nechci za to dávat zásluhy politikům, my tam chodíme jen jako pučmidráti, všechno je to o lidech, kteří tu pracují,“ prohlásil hejtman.

Nastavení kraje nahrává i fakt, že jsou v něm tři velké univerzity a sídlí v nich historicky technické firmy, které se postupně transformovaly. „To ale nejde udělat všude, ve všech krajích. My k tomu máme lepší podmínky, tak v tom musíme být nejlepší, a taky jsme,“ dodal Jan Grolich.

Právě Jihomoravské centrum je pro region stěžejní. Bylo jedním z těch projektů, který vznikal ještě před vstupem do Evropské unie, nicméně už za podpory evropských peněz. Díky němu se tak vytvořil jedinečný ekosystém, v němž se daří i růstu startupových firem.

info
Foto Martin Svoboda

Jan Grolich při rozhovoru s šéfredaktorem Petrem Šimůnkem na Lepším Česku

O čem teď ale na radnici nejvíce přemýšlejí, je vytvoření prvního investičního fondu, v němž bude zastoupeno město Brno, firmy i podnikatelé. „Aby to fungovalo dobře a nebyl tam ten zkostnatělý veřejný sektor, je potřeba mít v něm i soukromé investory. Potřebujeme dát dohromady dvě stě milionů korun, tak polovinu už máme, teď ještě sehnat ten zbytek. A s tím by mohli pomoci právě soukromí investoři, kteří by se chtěli podílet na rozvoji lepšího Česka,“ vysvětlil hejtman. Takový fond by mohl pomoci třeba s financováním startupů, kde je výhodou malá investice a rychlý růst.

info
Foto Forbes Česko

Leave a Reply