Današnji obisk premierja Roberta Goloba pri odhajajočem ameriškem predsedniku Joeju Bidnu je spodbudila vloga Slovenije pri zgodovinski izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Premierja na obisku v ZDA sicer spremljajo trije člani njegovega kabineta, slovenski veleposlanik v ZDA Iztok Mirošič in partnerica Tina Gaber.

Premier Robert Golob se bo danes na povabilo odhajajočega ameriškega predsednika Joeja Bidna mudil na obisku v Beli hiši.

Predsednik vlade Robert Golob

Premierjev obisk pri Bidnu, ki se je močno angažiral pri zgodovinski izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo, se je zgodil zaradi vloge Slovenije pri tej izmenjavi. To potrjuje tudi sporočilo kabineta predsednika vlade, v katerem pravijo: “Premier Golob bo na povabilo Bele hiše za posebni projekt, ki ga pripravljajo ob zaključku mandata ameriškega predsednika Bidna, opisal njuno sodelovanje in se spomnil njunega pogovora pred zgodovinsko izmenjavo zapornikov. Slovenija je bila ena izmed ključnih držav pri tej zgodovinski izmenjavi. Ameriški predsednik Biden se je premierju Golobu za vlogo Slovenije tudi večkrat javno in osebno zahvalil.”

Obenem se bo obisk premierja v Beli hiši odvil dobre tri tedne po tem, ko je Slovenijo drugič v zgodovini samostojne države obiskal direktor Cie. Kot smo poročali, je William Burns 1. oktobra letos v Sloveniji obiskal direktorja Sove Joška Kadivnika, vljudnostno pa se je tedaj srečal tudi s premierjem Golobom in državnim sekretarjem za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojkom Volkom.

Kdo je s premierjem Golobom v slovenski delegaciji?

Po informacijah N1 predsednika vlade Roberta Goloba na obisku v ZDA spremljajo državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk, vodja premierjevega kabineta Luka Špoljar, državna sekretarka za strateško komuniciranje v kabinetu predsednika vlade Petra Aršič, veleposlanik v ZDA Iztok Mirošič in premierjeva partnerica Tina Gaber.

Foto: PROFIMEDIA
Golob in Biden o krepitvi varnostnega sodelovanja med državama

Golob se bo ob tem vpisal v knjigo gostov, sledilo bo tudi srečanje med delegacijama Slovenije in ZDA, ki bo trajalo dobro uro. Biden in Golob se bosta pogovarjala o krepitvi varnostnega sodelovanja med državama in čezatlantskem sodelovanju med Evropsko unijo in ZDA. Prav tako si bosta premier in predsednik izmenjala stališča do aktualnih globalnih vprašanj, kot sta vojna v Ukrajini, kriza na Bližnjem vzhodu in Sudanu, ter pomembnih regionalnih vprašanj, denimo o Zahodnem Balkanu.

Američane je v ZDA pričakal tudi Biden

Kot sporočajo iz premierjevega kabineta, je ključni namen obiska krepitev dvostranskih odnosov med državama. Ob tem bo govor tudi o kibernetski varnosti, umetni inteligenci, inovacijah in energetiki, še sporočajo.

Ameriško delegacijo bodo na pogovorih zastopali še svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan, namestnica pomočnika predsednika in namestnica svetovalca za državno varnost Jennifer Daskal, posebni pomočnik predsednika in višji direktor za Rusijo Nicholas Berliner in direktorica za Srednjo Evropo in Zahodni Balkan Kathleen Larkin. 

Po srečanju se bo premier sestal tudi s predstavniki slovenskih medijev v Washingtonu, zvečer po lokalnem času pa se bo udeležil še večerje s predstavniki washingtonskih think tankov, ki jo gosti veleposlanik Mirošič. Poleg ostalih se bo večerje udeležila tudi nekdanja veleposlanica ZDA v Sloveniji Jamie Harpootlian. 

Premier Golob je tretji slovenski predsednik vlade, ki bo na obisku pri predsedniku v Beli hiši. Pred njim se je Janez Drnovšek leta 1998 srečal s tedanjim predsednikom Billom Clintonom in leta 2002 z Georgeem W. Bushem. S tem se je leta 2006 sestal tudi Janez Janša.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti