Starši učencev zagrebške osnovne šole so ponovno začeli bojkotirati pouk, potem ko se je devetletnik, ki je imel težave z vedenjem, vrnil k pouku, pri čemer so navedli, da to ni bil dogovor po sestanku pri varuhinji človekovih pravic. Nakar je včeraj zvečer z mesta odstopil ravnatelj, učiteljski zbor pa starše obvestil, da do nadaljnega ne bo pouka.

Ravnatelj ene od zagrebških osnovnih šol, na kateri je vrelo že nekaj časa, je v ponedeljek zvečer podal nepreklicen odstop zaradi dečka, ki je pred nekaj tedni prišel na njihovo šolo in po besedah ​​staršev začel nadlegovati druge otroke v razredu, je prvi poročal hrvaški portal 24sata. Šola naj bi bila prisiljena sprejeti dečka, ki je pred tem širil strah in trepet na že dveh drugih šolah, čeprav je ravnatelj temu nasprotoval.

Ravnatelj odstopil, učitelji ogorčeni, starši otrok jezni

Starši trdijo, da je prišlo do odstopanja od dogovorjenega, ter se počutijo izigrane in razočarane, ker so pred dvema tednoma dobili zagotovila, da bodo pristojni naredili vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo varnost njihovih otrok pri pouku. Problematični učenec pa naj bi doma ostal do novega leta, vendar je včeraj v spremstvu staršev kljub temu prišel v šolo. V razredu sta ga pričakala socialni pedagog in pomočnik, ki sta ga uvedla k pouku, preostali otroci iz razreda pa so kmalu po tem zapustili šolo.

“Razmere na naši šoli so zelo težke, ravnatelj je odstopil, učitelji pa ogorčeni. Deček iz 4. razreda je danes prišel k pouku nenapovedan, dogovor pa ni bil spoštovan. Učiteljski zbor meni, da so omalovaževani in da jim ni dana pravica do izražanja svojega mnenja nikjer, v nobenem postopku,” so včeraj za portal povedali starši otrok, ki obiskujejo to šolo.

Starši so svoje otroke obdržali doma, potem ko se je fant s problematičnim vedenjem nenapovedano vrnil v šolo. Napovedali so, da bodo bojkot nadaljevali, dokler ne bodo našli rešitve.

Pouka ne bo

Zaradi sistematičnega pritiska na celotno šolo v zadnjem času je učiteljski zbor v podporo ravnatelju ter otrokom in staršem sklenil, da od danes naprej ne bo pouka, niti na matični niti na podružnični šoli, piše v obvestilu, ki so ga prejeli starši.

“Ker smo tukaj zaradi otrok, bo poskrbljeno za vse otroke, ki pridejo v šolo. Vabimo vas, da nas podprete,” še piše v obvestilu učiteljskega zbora šole, ki so ga predstavniki sveta staršev začeli pošiljati ostalim staršem otrok, ki obiskujejo omenjeno šolo. 

Spomnimo, pred približno desetimi dnevi so se predstavniki staršev in tamkajšnjega ministrstva za izobraževanje sestali pri varuhinji otrokovih pravic, kjer so starši prejeli določena jamstva. Odvetnik skupine staršev, Klaudio Čurin. je za Dnevnik Nove TV pojasnil, da se starši počutijo prevarane, ker je bil sprejet le del ukrepov. Po poročanju HRT pa se je odvetnik staršev ponovno sestal z varuhinjo človekovih pravic in iščejo novo rešitev celotne situacije.

Varuhinja otrokovih pravic Helenca Pirnat Dragičević je za 24sata povedala, da s posebno pozornostjo in zaskrbljenostjo spremlja razvoj situacije v omenjeni šoli/razredu in ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Starši so se zbrali pred šolo

Danes zjutraj pa so se pred šolo zbrali starši in v okolici stavbe protestno izobesili plakate z različnimi napisi: “Zahtevamo konkretne korake!”, “Kdo v sistemu je zatajil?”, “Prevzemite odgovornost”, “Zakaj molčite?”… Ob 18. uri pa pred šolo načrtujejo še protest v podporo.

“Imamo svoj pogoj. Zahtevamo varnost naših otrok. Nekomu v tej verigi je spodletelo,” je v izjavi za medije dejal eden od staršev. Obenem je izpostavil, da zahtevajo pisno odgovornost tistega, ki je otroka vrnil v šolo, a da se temu izogibajo tako mesto Zagreb kot ministrstvo za znanost in izobraževanje, agencija za šolstvo ter center za socialno varstvo.

“Zaradi varovanja otrokove zasebnosti ne moremo komentirati posameznih primerov v medijih ali posredovati informacij v zvezi s konkretno situacijo. Od vseh udeleženih v postopku smo zahtevali podatke, da bi ugotovili, kdo je odgovoren za kršitev sporazuma. V interesu vseh nas je, da se to stanje umiri in da vsi otroci obiskujejo pouk v varnem in spodbudnem okolju ter da se otroku s težavami zagotovi ustrezna pomoč in podpora, zato ponovno pozivamo vse vpletene deležnike. in sisteme za nujno iskanje rešitve,” so še navedli v uradu varuha otrokovih pravic.

Z Agencije za šolstvo so odgovorili, da izpolnjujejo vse svoje obveznosti

“Ob dogajanju na omenjeni šoli želimo poudariti, da je vsak od staršev osebno odgovoren za svojega otroka v skladu s pozitivnimi pravnimi predpisi v Republiki Hrvaški. Agencija za izobraževanje izpolnjuje vse prevzete obveznosti in dela vse v skladu z zakonskimi predpisi, ki nas zavezujejo. S šolo smo v stalnem stiku, o nadaljnjih ukrepih pa boste izvedeli sproti,” so za 24sata odgovorili na Agenciji.

Je nevaren zase in nevaren za naše otroke

“Naše zaupanje je bilo izdano. Prej po navodilih odvetnika zaradi varstva otrok nismo dajali izjav, sedaj pa želimo nekatere stvari povedati bolj konkretno. Takrat je bila ena od obljub, da bodo otroka, ki je problematičen in je prišel v naš razred, opazovali. Nismo vedeli, za kakšno opazovanje gre, izvedeli smo, da bo to Klinika za psihiatrijo na Kukuljevićevi, ki je edina lahko pristojna za izvedbo strokovnega pregleda tako problematičnega otroka. Takrat so nam povedali, da bo opazovanje minimalno, do po novem letu in če bodo pristojne institucije in pristojni strokovnjaki dali zeleno luč za vključitev otroka v redni učni proces, ga bodo vrnili v naš razred. . Prosili smo, da nas obvestijo o njegovem zdravljenju in ko se vrne, da dobimo poročilo, kaj se z njim dogaja. Naši otroci so v ponedeljek prišli v šolo, starši pa so tistega dečka kljub vsemu pripeljali v šolo. Če pride trenutek, ko je nekdo od odgovornih strokovnjakov dal zeleno luč, da pridemo, želimo vedeti, kdo poimensko stoji za tem podpisom, ker nihče ne jamči za varnost naših otrok,” so povedali starši ostalih otrok. Dodajajo, da so veseli, da jih podpirajo tako učitelji kot tudi ravnatelj.

Minister pozval učence, naj se vrnejo v šolo

Minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je dejal, da je to zelo žalostna zgodba. Učence je pozval, naj se vrnejo v šole, saj, trdi, ni razlogov za bojkot. Ravnatelja prosi, naj ne odstopi in zagotovil, da šolski proces poteka normalno.