Predlog novele zakona o RTV Slovenija bo po napovedih ministrice za kulturo na vladi pripravljen do konca letošnjega leta. Foto: BoBo

Predlog novele zakona o RTV Slovenija bo po napovedih ministrice za kulturo na vladi pripravljen do konca letošnjega leta. Foto: BoBo

RTV Slovenija je bila vrsto let zapostavljena, tako zakonodajno, strukturno kot tudi finančno. Zato bodo nujne spremembe na več področjih, opozarja predsednica uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak, ki tudi pojasnjuje, da so že določili prednostne naloge. Pri tem navaja sistemizacijo delovnih mest in postopno združevanje delovnih procesov.

“Kakšno stvar bo treba narediti tudi z rezom, ker se glede kakšnih zadev ljudje pač ne morejo vedno strinjati. Ampak to pa spet narediti tako, da ne bo povzročilo preveč trenj v hiši. Vemo, da je hiša zaradi vsega, kar se je dogajalo zadnja leta, zelo krhka,” je dejala Natalija Gorščak.

Da je RTV Slovenija pred velikimi izzivi, ugotavlja tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Na ministrstvu za kulturo pripravljajo predlog novele zakona o RTV Slovenija, pri tem proučujejo tudi različne modele financiranja.

“Po našem mnenju je trenutno prispevek gotovo najustreznejši in uveljavljen način tako znotraj Evropske unije, javnih medijev kot tudi v Sloveniji,” je dejala ministrica Asta Vrečko.

Izzivi in prihodnost RTV Slovenija je tema torkovega Studia ob 17.00. Vabljeni k poslušanju.

Razmišljati bi morali o modelu financiranja, ki bi dolgoročno prispeval k destrankarizaciji javnega RTV-ja in bi omogočal tudi zadostno financiranjem, je prepričan profesor na fakulteti za družbene vede Igor Vobič.

“Problem je, da je trenutno RTV Slovenija, ob vseh drugih problemih, finančno izčrpana. In finančno izčrpana javna radiotelevizija je odvisna, je lažje vodljiva. To je v prvi vrsti odgovornost ustanovitelja države in gre v bistvu za prvovrstno politično vprašanje,” meni Vobič.

Predlog novele zakona o RTV Slovenija bo po napovedih ministrice za kulturo na vladi do konca letošnjega leta.