Seppo Fräntin ja Risto Vahasen sukellusreissu Malesiaan sai karmean käänteen pääsiäisenä 2000, kun he joutuivat panttivangeiksi. Siitä alkoi kuukausien mittainen piina.

Seppo Fränti ja Risto Vahanen palasivat koti-Suomeen lokakuussa 2000. Takana oli 140 päivän panttivankihelvetti. ESA PYYSALO

Jolon panttivankikriisi oli näkyvästi esillä suomalaisessa mediassa 24 vuotta sitten.

Suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen sekä 19 muuta ihmistä kaapattiin pääsiäispäivänä 23. huhtikuuta 2000 Sipadanin lomasaarella Malesiassa.

Kaappaajat olivat filippiiniläisen Abu Sayyaf -muslimiterroristiryhmän jäseniä. He tekivät yllätysiskun saarella sijainneeseen lomakohteeseen ottaen turistit sekä työntekijät panttivangeikseen. Kaapparit siirsivät itsensä ja panttivangit veneellä 300 kilometrin päässä sijainneelle Jolon saarelle.

24 vuoden takaiset tapahtumat ovat jälleen ajankohtaisia, sillä maanantaina uutisoitiin, että Filippiinien oikeuslaitos tuomitsi sieppaajat elinkautiseen.

Iltalehti uutisoi panttivankidraamasta ensimmäisen kerran heti kaappauksen jälkeen ilmestyneessä lehdessä. Vielä ensimmäisessä maininnassa uutinen oli etusivulla vain yläpalkin mainintana, mutta tilanteen dramaattisuuden selvittyä aihe oli tulevina päivinä koko valtakunnan pääpuheenaihe.

Fränti ja Vahanen olivat panttivankeina 140 päivää eli noin viisi kuukautta. Panttivankidraamassa nähtiin monia käänteitä. Elokuussa 2000 jo pitkälle käydyt neuvottelut kariutuivat, kun kaapparit eivät suostuneetkaan luovuttamaan suomalaisia.

Vapaus koitti vihdoinkin 9. syyskuuta. Kaksikon panttivankitilanteeksi muuttunut sukellusreissu sai päätöksensä 12. syyskuuta, kun he pääsivät vihdoinkin takaisin Suomeen.

Paluu Helsinki-Vantaan lentokentälle oli valtava mediatapahtuma.

Fränti muisteli kamalaa kokemustaan Iltalehdelle 20 vuotta myöhemmin vuonna 2020. Kuukaudet panttivankeudessa olivat täynnä epätoivoa ja muita vaikeita tunteita.

– Kamalinta oli epätietoisuus. Koskaan ei tiennyt, milloin pääsee pois vai pääseekö ollenkaan. En tiennyt, miten silloin vielä elossa ollut äitini selviäisi. Omituista, mutta mietin enemmän muiden selviämistä kuin itseni, Fränti kertoi Iltalehdelle.

Fränti kertoi vuonna 2020 Iltalehdelle panttivankidraaman aiheuttaneen harmia vielä pitkään painajaisen päättymisen jälkeenkin. Fränti muistelee säikähtäneensä ihmisiä, jotka juoksivat Helsingin kaduilla hänen perässään haluten yhteiskuvia ja nimikirjoituksia.

Fränti kertoo käyneensä sieppauksen jälkeen pitkään terapiassa. Enää muistot eivät miehen itsensä mukaan ahdista, mutta kokemus on yhä mielessä.

Sieppausdraamasta julkisuuteen noussut Fränti tunnistetaan edelleen kadulla. Vaikka hän on sittemmin ollut esillä taiteen keräilijän. Media on haastatellut viime vuosina tapauksesta Fräntiä. Vahanen on puolestaan tehnyt pitkän uran yritysmaailmassa.

Tapauksen voidaan saada saaneen lopullisen päätepisteen lokakuussa 2024, kun Filippiinin oikeuslaitos kertoi tuominneensa kaapparit 25 vuoden vankeuteen yli 20 vuotta teon jälkeen.

– Sanotaan, että paha saa palkkansa, Fränti totesi Iltalehdelle oikeuden päätöksestä kuultuaan.