Τεράστια πτώση παρατηρείται διεθνώς στις γεννήσεις, δημιουργώντας ανησυχίες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία είναι πιθανό να συντηρείται από πολύ μικρότερο πληθυσμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεννήσεις από 5 ανά γυναίκα το 1950 έχουν υποχωρήσει στις 2,3 το 2021. Και σύμφωνα με στοιχεία του Statista, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 20 χώρες του κόσμου με τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων βάσει εκτιμήσεων του 2024. Πρόκειται για τον μέσο αριθμό των παιδιών που γεννιούνται ανά γυναίκα μεταξύ περίπου 15 και 45 ετών.
Σημειώνεται τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα είναι ο λεγόμενος ρυθμός «αντικατάστασης», ο αριθμός των γεννήσεων δηλαδή που απαιτείται, για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός, «αντικαθιστώντας» και τους δύο γονείς και για να υπερκαλύπτει την παιδική θνησιμότητα.
Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ελλάδα το 2024 διαμορφώνεται στο 1,4 παιδί ανά γυναίκα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Statista, που συγκαταλέγει τη χώρα μας στα κράτη με τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα. Αντίστοιχο ρυθμό εμφανίζει η Ιαπωνία, ενώ ακόμα χαμηλότερα διαμορφώνεται στην Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία (1,3), ενώ ο χαμηλότερος (1,1) παρατηρείται στην Ταϊβάν.
Οι 20 χώρες με τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων
Η Ευρώπη πάντως κυριαρχεί στη λίστα με οκτώ από τις 20 χώρες, ενώ ακολουθεί η Ασία με έξι, η Βόρειος Αμερική με πέντε και τέλος η Αφρική με μία χώρα. Η Ευρώπη είναι επίσης η μοναδική από τις εξεταζόμενες περιοχές, που αναμένεται να εμφανίσει συνολικά συρρίκνωση πληθυσμού σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (μεταξύ 2022 και 2050), η οποία προβλέπεται να φτάσει στο -7%.
Απεναντίας, πληθυσμοί σε άλλες περιοχές, όπως στην Κεντρική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καθώς και τη Βόρεια Αμερική, αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, με τον ρυθμό αύξησης όμως να κορυφώνεται πριν το 2100.
Βέβαια, πολλές χώρες με υπογεννητικότητα έχουν πάρει μέτρα, προκειμένου να προλάβουν τα σοβαρά πλήγματα του δημογραφικού στις οικονομίες, αν και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα άρχισε να διευκολύνει την πρόσληψη ξένων νταντάδων, προκειμένου να ενθαρρύνει τις γεννήσεις. Στο μεταξύ, η Ιαπωνία διοχετεύει έως και 22,3 δολάρια τον χρόνο, με στόχο να αναστρέψει την τάση.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Βαρύ το κόστος του δημογραφικού στην Ευρώπη – Οι 3 λύσεις
Η Ελλάδα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε.
Επιχειρήσεις: Από την παραγωγή βρεφικού γάλατος στις βιταµίνες λόγω δημογραφικού