Suomen julkisten alijäämien koko on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina. Näyttää myös siltä, että Euroopan komissio uhkaa vaatia Suomelta uusia julkiseen talouteen kohdistuvia sopeutuksia tulevaisuudessa. Siksi on aika puhua taas terveysverosta. Näin toteavat SOSTEn erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi ja pääekonomisti Otto Kyyrönen tuoreessa blogissaan.

SOSTE ehdottaa siis terveysperusteista veroa ratkaisuksi tilanteessa, jossa etsitään erilaisia vaihtoehtoja, jotka vähentäisivät julkisen alijäämän kokoa ja parantaisivat ihmisten hyvinvointia.

Vero kohdistuisi kirjoittajien mukaan ensivaiheessa sokeriin, mutta myöhemmin se voitaisiin laajentaa koskemaan myös suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Hedelmät, kasvikset ja marjat olisivat veron ulkopuolella.

Veron suuruus määräytyisi porrasteisesti sen mukaan, miten paljon sokeria kussakin tuotteessa on. Näin laajan veropohjan omaava terveysvero kannustaisi yrityksiä kehittämään terveellisempiä tuotteita ja ohjaisi kuluttajien kulutuskäyttäytymistä terveellisempään suuntaan. Veron kannustimet toimisivat kirjoittajien mukaan kahdella tavalla.

LUE MYÖSLähes joka toinen aikuinen on vyötärölihava

Suomessa 30 prosentilla naisista ja 27 prosentilla miehistä esiintyy lihavuutta. Lähes joka toisella aikuisella on vyötärölihavuutta. Joka toisella aikuisella on joko verenpainelääkitys tai kohonnut verenpaine.

Naisista kymmenen prosenttia ja miehistä 14 prosenttia sairastaa diabetesta. Tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa suomalaista. Viidesosa heistä sairastaa tautia tietämättään. Diabeteksen kokonaiskustannukset ylittävät Suomessa kuusi miljardia euroa.

Terveysvero parantaisi kansanterveyttä ja vähentäisi terveydenhuollon menoja. Esimerkiksi yli kaksi miljardia euroa säästyisi, jos 58 prosenttia diabetesriskissä olevista henkilöistä välttyisi diabetekselta, kirjoittavat laskevat. Terveysvero tukisi myös lasten ja nuorten terveyttä sekä vähentäisi eri ryhmien välisiä terveyseroja. Erityisesti lasten terveydellä on merkittäviä vaikutuksia koko talouteen ja yhteiskuntaan.

SOSTEssa arvioidaan, että terveysveron aika on tullut. Sitä kannattaa 60 prosenttia ja sitä vastustaa 31 prosenttia suomalaisista. Siksi SOSTE ehdottaa sellaisen työryhmän asettamista, jonka tehtävä olisi ensivaiheessa selvittää sokeriin kohdistuvan porrasteisen terveysveron käyttöönottoa Suomessa.

Lue seuraavaksi: