Valtion sijoitusyhtiö Teollisuussijoitus (Tesi) on kasvattamassa merkittävästi suoria sijoituksiaan kasvuyhtiöihin, jos lokakuun alussa lausuntokierroksella ollut ehdotus Tesin uudeksi sijoitusstrategiaksi toteutuu sellaisenaan.
Useat lausunnonantajat varoittavat suorien sijoitusten tekevän sijoitustoiminnasta aiempaa alttiimpaa riskeille ja epäonnistumisille.
Tähän asti Tesi on tehnyt enemmistön sijoituksistaan pääomasijoitusrahastoihin, jotka keräävät rahoitusta myös yksityisiltä sijoittajilta ja sijoittavat keräämiään varoja edelleen lupaaviin kasvuyhtiöihin.
LUE MYÖS
Tesin uutta sijoitusstrategiaan pohtineen työryhmän ehdotuksen mukaan Tesin suorat sijoitukset viisinkertaistuisivat nykyisestä ja ylittäisivät rahastosijoitusten määrän jatkossa. Strategiaehdotuksen suuntaa antavan sijoitussuunnitelman mukaan Tesi voisi tehdä vuosina 2025–2029 suoria sijoituksia noin 1,1 miljardin edestä ja rahastosijoituksia 720 miljoonan euron edestä.
Myös Tesin sijoitussummat kasvaisivat nykyisestä. Strategiaehdotuksen mukaan suorat sijoitukset voivat nousta 50 miljoonaan euroon tai jopa 100 miljoonaan euroon asti, jos kyseessä on teollisuuspoliittinen ja puolustuskyvykkyyttä lisäävä kärkihanke. Aiemmin Tesi on sijoittanut yksittäisiin startup- ja kasvuyhtiöihin 2,5–5 miljoonaa euroa.
Jatkossa Tesi voisi myös olla lead-sijoittaja eli suurin yksittäinen sijoittaja yrityksen rahoituskierroksella. Tällöin Tesi neuvottelisi yritykselle myönnettävän rahoituksen ehdot.
Veronmaksajien riski kasvaa
Tesin sijoitusstrategian uudistaminen liittyy Petteri Orpon (kok) hallituksen pyrkimyksiin vahvistaa valtion teollisuuspoliittisia sijoituksia ja vivuttaa liikkeelle myös yksityisiä pääomia. Tutkijat näkevät suorissa sijoituksissa kuitenkin riskejä.
”Aiempaa suurempi valikoivuus sijoituskohteiden valinnassa ja suuremmat panostukset yksittäisiin kohteisiin kasvattavat Tesin ja viime kädessä veronmaksajan riskiä rahastosijoittamisella saavutettujen hajautushyötyjen pienentyessä”, toteaa Aalto-yliopiston omistajuuden professori Samuli Knüpfer lausunnossaan.
”Historiallinen kokemus viranomaisten toteuttamasta ’voittajien valinnasta’ ei ole erityisen hyvä”, huomauttaa myös Helsingin yliopiston vieraileva tutkija Vesa Vihriälä lausunnossaan.
Sekä Knüpfer että Vihriälä pitävät Tesin aiempaa painotusta rahastosijoituksiin suoria sijoituksia parempana vaihtoehtona Tesille.
Knüpfer kyseenalaistaa lausunnossaan, onko Tesiin mahdollista houkutella riittävää osaamista yhtiön muuttuvaa roolia varten, kun kilpailu parhaista osaajista on kovaa yksityisillä pääomasijoitusmarkkinoilla.
Myös strategiatyöryhmä toteaa itse, että suorien sijoitusten määrän ja keskikoon kasvu nostavat riskitasoa ja sitovat sijoitustoiminnan tuotot nykyistä vahvemmin ja nykyistä pidemmäksi aikaa yksittäisten yhtiöiden menestykseen. Työryhmä huomauttaa, että Tesi saattaa kaivata organisaatioonsa myös ”uusia kyvykkyyksiä”.
Mikä: Valtio myllää sijoitustoimintaa
Uusi strategia: Valtio keskittää pääomasijoitustoimintansa vuoden 2025 alusta alkaen Teollisuussijoitus Oy:lle (Tesi). Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on talouden kasvun ja uudistumisen sekä investointien edistäminen.
Loppuu: Orpon hallitus on päättänyt lakkauttaa valtion erilliset sijoitusyhtiöt Ilmastorahaston ja Oppiva Investin ja lopettaa alkuvaiheen pääomasijoitusrahastoihin sijoittaneen Business Finland Venture Capitalin toiminnot nykyisessä muodossaan. Niiden toiminnot siirtyvät Tesin alle.
Rahat: Tesin hallinnoitavat varat ovat 2,5 miljardia euroa, ja nyt se on saamassa valtiolta 300 miljoonan euron lisärahoituksen. Sijoitussuunnitelman mukaan Tesi tekee vuosina 2025–2029 yhteensä 1,8 miljardin euron edestä sijoituksia.
Sijoitukset: Tesillä on tällä hetkellä omistuksia suoraan tai rahastojen kautta välillisesti 556 suomalaisessa yhtiössä.
”Pahimmillaan markkinahäirikkö”
Ehdotus Tesin sijoitusstrategian uudistamiseksi herätti lausuntokierroksella kritiikkiä ja ihmetystä etenkin pääomasijoittajien ja startup- ja kasvuyritysten piiristä. Tesin uudistukset vaikuttavat suoraan alan toimijoihin.
”Varmasti suoriakin sijoituksiakin tarvitaan, mutta suorien sijoitusten massiivinen määrä on hämmentävä. Pahimmillaan Tesistä tulisi markkinahäirikkö”, sanoo Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Anne Horttanainen.
Pääomasijoittajat ry:n mukaan riskinä on, että yksityisrahoitusmarkkinat passivoituvat, kun valtion sijoitusyhtiöstä tulee kotimaisten markkinoiden suurin sijoittaja ja voittavien yritysten valitsija.
Strategiaehdotuksessa painotetaan, ettei Tesi kilpaile markkinaehtoisten toimijoiden kanssa ja keskittyy markkinakapeikkoihin, mutta Horttanaisen mukaan tämän toteutuminen käytännössä herättää kysymyksiä.
Kasvuyrityskampus Maria 01:n toimitusjohtajan Sarita Runebergin mukaan kasvuyrityksiä epäilyttää, löytyykö Tesiltä samanlaista osaamista yritysten kansainvälistymisen ja tuotekehityksen tukemiseen kuin yksityisiltä pääomasijoittajilta.
Rahastosijoitukset vähenevät
Työryhmän ehdotuksen mukaan myös Tesin rahastosijoitukset muuttuisivat merkittävästi. Tesi painottaisi sijoituksia rahastoihin, joiden on mahdollista kasvaa kansainväliseen kokoluokkaan.
LUE MYÖS
Kansainvälisen kokoluokan rahastoista on ollut Suomessa pulaa, mutta alalla huolta herättää, että Tesin sijoitukset pienempiin, varhaisemman vaiheen rahastoihin näyttävät samalla vähenevän. Tämän seurauksena niihin voi olla lausuntojen mukaan jatkossa vaikeampi kerätä myös markkinaehtoista rahoitusta, sillä Tesin mukana olo on tuonut rahastoille uskottavuutta.
Alkuvaiheen rahastoja tarvitaan kasvattamaan lupaavia kasvuyrityksiä, jotta suuremman kokoluokan rahastoillakin riittää sijoituskohteita, sanoo Runeberg.
Ihmetystä on herättänyt myös linjaus, että Tesi ei sijoittaisi jatkossa enää buyout-rahastoihin. Ne ostavat tyypillisesti enemmistön jo toimintansa vakiinnuttaneista, suuremmista kasvuyrityksistä.
”Juuri buyout-rahastot ovat onnistuneet kasvattamaan mittelstand-yrityksiä, joita hallitusohjelmankin mukaan kaivataan Suomeen lisää.”
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen varoittaa lausunnossaan Tesin suorien sijoituksen lisääntymisen ja rahastosijoitusten vähenemisen olevan suuri riski Suomen yksityisen pääomasijoitusmarkkinan toiminnalle.
Etlan ja Pääomasijoittajien mukaan Tesin rahastosijoitukset vähenisivät, kun mukaan lasketaan Ilmastorahaston ja Business Finland Venture Capitalin aiemmat rahastosijoitukset. Uudistuksessa Ilmastorahasto ja BFVC yhdistetään Tesin alle, mutta työryhmän ehdotuksen laskelmissa tätä ei huomioida, jolloin rahastosijoitukset näyttävät paperilla kasvavan.
Useat lausunnonantajat nostavat esiin myös poliittisen ohjauksen riskin sijoituskohteiden valinnassa, kun Tesin sijoitustoiminta on entistä valikoivampaa. Pääomasijoittajien keskuudessa huolta on herättänyt myös sijoitusten vastuullisuusvaatimusten ja puhtaaseen siirtymään korvamerkityn rahoituksen puuttuminen strategiaehdotuksesta.
LUE MYÖSStrategia toteutukseen ensi vuonna
Tesin sijoitusstrategiatyöryhmää johtaa alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hän ei halunnut kommentoida aihetta Talouselämälle.
Työryhmä käy nyt läpi lausuntonsa ja luovuttaa sen jälkeen lopullisen ehdotuksensa Tesin uudeksi sijoitusstrategiaksi elinkeinoministeri Wille Rydmanille (ps).
Tesin on tarkoitus aloittaa toimintansa uudessa muodossaan helmikuun 2025 alussa.
LUE MYÖS: