De keuze van STiP+ voor Vlaams Belang lijkt niet van harte.”We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt kandidaat-burgemeester Kurt Grymonprez (STiP+). Volgens hem was Vlaams Belang de laatste en nog enig overblijvende keuze. “We hebben alle stappen doorgenomen. We hebben met alle partijen gepraat en uiteindelijk zijn we hier terechtgekomen.”

STiP+ staat voor Stedelijk Izegems Project en is een lijst met onafhankelijken, enkele oud-socialisten en Open VLD’ers. Open VLD liet vanmorgen weten dat de twee Open VLD’ers op de lijst van STiP+ uit de partij zouden worden gezet, zoals ook in Ranst is gebeurd. Nigel Casier en Matthias Leenknecht hebben hierop niet gewacht en stappen zelf uit Open VLD. “Ik heb mijn lidkaart officieel ingediend en leg mijn mandaat bij alle nationale raden neer”, zegt Nigel Casier. “Ik hoop als liberaal een verbindend persoon te kunnen zijn voor iedereen.”

STiP+ is de grote winnaar van de verkiezingen van 13 oktober. Lijsttrekker Kurt Grymonprez probeerde aanvankelijk een akkoord te vinden met CD&V en Vooruit Groen, maar toen dat niet lukte, ging hij praten met Vlaams Belang. “Dat is geen gemakkelijke keuze als je die stap zet”, zegt Grymonprez. Opvallend: geen van de twee liberalen die uit Open VLD stappen wil dat voor de camera zeggen.

“We hebben een coalitie gevormd met mensen die 100 procent voor Izegem gaan en die twee weken geleden de verkiezingen gewonnen hebben”, zegt lokaal partijvoorzitter Dominique Stove (STiP+). Volgens hem heeft de coalitievorming in Izegem niets te maken met de nationale politiek.