Venäjän keskuspankki teki perjantaina historiallisen päätöksen ja nosti ohjauskorkonsa 21 prosenttiin. Korkoa nostettiin peräti kahdella prosenttiyksiköllä.

LUE MYÖS

Ohjauskorko on nyt korkeimmillaan sitten presidentti Vladimir Putinin vallan alkuvuosien, jolloin Venäjä oli toipumassa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä kaaoksesta.

Venäjän keskuspankki sanoo lausunnossaan, että poikkeuksellisen korkeaa ohjauskorkoa tarvitaan torjumaan inflaatiota, joka on tällä hetkellä 8,4 prosenttia.

”Eikä tämä ole vielä ohi”, venäläinen poliittisen talouden tutkija ja Venäjän keskuspankin entinen neuvonantaja Alexandra Prokopenko kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Hän viittaa siihen, että Venäjän keskuspankki ennakoi korkolausunnossaan ohjauskorkojen nousevan edelleen, koska inflaatio on keskuspankin neljän prosentin tavoitetta nopeampaa.

Prokopenko arvioi, että keskuspankin päätökseen vaikuttavat myös viimeaikaiset päivitykset Venäjän vuosien 2024–2025 menosuunnitelmista. Ne ennakoivat budjettialijäämän paisuvan edelleen.

Ongelmana on myös se, että ennätyskorkeista koroista huolimatta keskuspankki odottaa luotonannon kasvavan yrityssektorilla 17-20 prosenttia ja kuluttajille 12-15 prosenttia.

“Yritykset suosivat vaihtuvakorkoisia lainoja, mutta korkotuetut lainat (8 % BKT:sta) lisäävät inflaatiota”, Prokopenko huomauttaa.

LUE MYÖS

Hän arvioi, että Venäjän keskuspankilla on ikävä ongelma, jossa korkeat hinnat hillitsevat inflaatiota, mutta valtion menot ja tuet pitävät inflaatiopaineet korkeina, mikä luo kustannusten nousun kierteen.

“Keskuspankki saattaa nostaa korkoja uudelleen joulukuussa ja ohjauskorko saattaa nousta 23 prosenttiin”, Prokopenko ennustaa.

Hän varoittaa, että pitkällä aikavälillä korkeat korot uhkaavat ajaa velkaantuneet yritykset konkurssiin.

“Keskuspankki on juuttunut nostamaan korkoja hillitäkseen inflaatiota, kun kulutus jatkuu ja vain pahentaa ongelmaa. Putin ei ole keksinyt taloudellista ihmettä.”

LUE SEURAAVAKSI: