Ny rekord: Nu er der 100.000 administrative ansatte i den offentlige sektor

by Wunderbaumbaum

27 comments
  1. Møntmur, resumé: Antallet af administrative ansatte i den offentlige sektor har for første gang passeret 100.000 fuldtidsstillinger, hvilket vækker bekymring hos Dansk Erhverv og regeringen. Finansminister Nicolai Wammen (S) leder forhandlingerne om finansloven for 2025, hvor reduktion af administrative udgifter er et centralt emne. Regeringen planlægger at skære 1.000 administrative stillinger, mens blå blok ønsker en større reduktion på 2.900 stillinger. Økonomiske analyser viser, at denne vækst i administrationen har kostet staten milliarder og understreger behovet for at reducere bureaukrati i offentlig sektor.

  2. Alle vil gerne sige, at de vil spare administrative ansatte væk. Jeg savner, at man snakker om følgevirkningerne af det. Som ‘kolde hænder’ generelt omtales, lyder det som folk, der bare sidder og triller tommelfingre, og i så fald burde opgaven jo være hamrende enkelt. Virkeligheden er selvfølgelig en anden.

  3. Jeg arbejder med digitalisering i det offentlige og forsøger blandt andet effektivisere og nedbringe administration, men det er godt nok svært i mange tilfælde. 

    Lovgivning og diverse styrelser sætter konstant dokumentationskrav, benytter forældede IT-løsninger og når man f.eks. prøver at bruge AI til at arbejde smartere, bliver det skudt ned med det samme.

    Jeg er slet ikke modstander af rimeligt hidsige sparekrav, for der kan findes masser af penge rundt omkring og det er meget sundt at i bliver tvunget til rent faktisk at gøre noget, for det sker ikke af sig selv. Hvis bare man lavede lovgivning der rent faktisk gjorde det nemmere og ikke sværere, så ville jeg tro lidt mere på projektet.

  4. Det er lovgivningen og diverse sjove ideer kommunerne og regionerne kommer på, der gør at de er behov for at ansætte kontorfolk.

    Jeg arbejder som sosu og vi ryster jævnligt på hovedet over komplet unødvendige tiltag/ideer og nye ting kommunen kommer på vi skal hører om eller gøre.

  5. Jeg synes det er en fin målsætning at ville mindske de administrative omkostninger … på overfladen. Problemet med den slags udmeldinger, som /u/WolfeTones456—vores egen Lucky Luke i sager som denne—er inde på, er, at det bliver straks noget mere mudret, når det handler om *hvor* der skal spares på administrationen, og *hvad* det vil betyde for velfærden.

    Der er en stor del af det administrative arbejde i det offentlige som handler om at sikre vores rettigheder og sørge for at vores retssikkerhed er i orden. Om det så er, eksempelvis, sygeplejerskens rettigheder og retssikkerhed eller patientens. Og vi bør ikke spare på hverken eller. At en arbejder i det offentlige, eller en indlagt, skal have forringede forhold, for at man kan spare tusinde årsværk i administrationen, giver absolut ingen mening.

    Så kan man tale om at ville “sætte det offentlige fri,” og det er jo et skide godt slogan, men mange af de regler og regulativer der findes, er sat i verden af en grund. Nogle bedre og nogle værre. Det bliver en markant anderledes samtale vi skal have, hvis det ikke bare handler om en eller anden abstrakt nedskæring i administrationen, men om, at nu skal der være mindre kontrol med de offentlige plejehjem, i kølvandet på sager som omsorgssvigtet på Kongsgården her i Århus. Du får næppe selv Ole Birk Olesen til at stå og tale for at fjerne diverse former for administrativt arbejde i den kontekst. >!Til gengæld kommer han nok med nogle floskler om det frie marked og det offentlige osv. osv., som om omsorgssvigt ikke er sket, og sker, i det private.!<

    Bureaukratiet er træls, til en sådan grad, at vi sjældent bruger begrebet bureaukrati om bureaukratiet, når det fungerer som det skal. Begrebet er næsten blevet synonymt med alverdens administrative dårligdomme. Men bureaukratiet er også en sikkerhedsindstands for mange mennesker, og noget, der er til for at eksempelvis beskytte borgere. Så vi er nødt til at være konkrete i samtalen om det.

  6. Jeg bliver sikkert downvoted for at sige det 

    20% af alle danskere kunne fyres uden produktiviteten faldt. 
    Mindst 20% af alle danskere laver pseudoarbejde i en eller anden forstand. Både i det offentlige og private. Opgaver og stillinger som ingen værdi skaber, men findes enten fordi ingen har optaget de intet laver eller fordi de løser opgaver og administrative opgaver som sagtens kunne fjernes. 

    Men vi har en ide om ALLE skal arbejde og derfor skal der også være arbejde til alle. Ligemeget hvor produktive vi bliver og hvor meget vi optimerer. Alle skal arbejde 37 timer om ugen. Vi kunne sagtens klare os med mindre. 

    Kæft jeg hader den verden vi har bygget nogen gange. 

  7. Alternativet har lige foreslået flere administrative medarbejdere til at overvåge kørte km på cykel til arbejde.

  8. Man kunne snildt spare 10.000-20.000. ved at se på hr, løn og indkøb hvor 95% bliver ansat til at lave intetsigende opgaver. Men det kræver at vi accepterer en vis mængde af snyd, men at vi generelt tror på at folk, kan løse deres problemer med kollegaer selv, ærligt kan dokumentere deres tid på arbejde, og at de holder sig til at købe det der skal bruges på arbejdet og ikke hvad de mangler derhjemme.

  9. Hvis politikerne vil have færre administrative ansatte, så må de live mindre kompliceret love og holde sig fra at straks-regulere hver eneste skandale.

    At skære hovedløst skaber ingen langsigtede forandringer. Lur mig, om dem som bliver fyret ikke er erstattet om et par år. Men jeg kan desværre allerede se overskriften og reaktionen fra politikerne.

  10. Som med alt andet “spare snak” så kunne politikerne lige gå forrest. Det ville være SÅ godt for Danmark og for politikerne selv, hvis de lige startede ved dem selv. Det ville frem for alt give mere tiltro til politikerne. Men at de sidder og peger på pøblen og mener mange ting, det giver jeg intet for.

  11. Ja, de kan jo passende *starte* med at fjerne alle de overflødige spindoktorer, og andre chef- og special-konsulenter, som i mange tilfælde blot laver overflødige opgaver og arbejde til sig selv.

  12. Og alle administrative ansatte SKAL tage en diplomuddannelse, fordi man vil kun have akademikere. Så op i r…. med, at uddannelsen overhovedet ikke er relevant for ens stilling og opgave. Dermed bliver man dyrere i løn end, hvis man ‘kun’ er HK’er. I know fordi jeg har været i den situation.

  13. Og mange af lederne i sundhedsvæsenet, der laver pseudoarbejde – der er frygtelig mange ledere, som bruger tiden på det ene møde efter det andet. Synlig personaleledelse er der dog intet af. Halvdelen kunne sikkert undværes.

  14. Især Københavns Kommune er i deres jobopslag slemme til at skrive “vi ser gerne du har en lang videregående uddannelse”. Selvom det ikke er påkrævet for stillingen og sagtens kunne løses af folk med kort eller mellemlang videregående uddannelse eventuelt med efteruddannelse.

  15. >Den samlede beskæftigelse i det offentlige nåede i andet kvartal op på godt 767.000 fuldtidspersoner, hvilket også er ny rekord.

    Pr. indbygger er det ikke en rekord. Der var flere offentligt ansatte i 2013.

    >I sidste uge viste en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening tilmed, at næsten halvdelen af de tilkomne administrative ansatte sidder med »almindeligt kontorarbejde«.

    Det her “almindeligt kontorarbejde” giver absolut ikke mening. Det er simpelthen en for stor kategori at smide alle sammen i.

  16. Hvis de var privatansatte og skulle udføre samme opgaver, kunne vi risikere, at de var endnu mindre effektive, at 30% af pengene forsvandt ned i lommerne på topcheferne og den forringede købekraft påvirkede hele samfundet negativt.
    Alle der er ansat i det private kender til spildet. Men vi kan stadig lære lidt af Singapore, som har [den meste effektive offentlige sektor](https://www.theglobaleconomy.com/rankings/wb_government_effectiveness/).

  17. Man vil have løsninger men man vil ikke have de ansatte der skal løse opgaverne.

    Det giver ingen mening at gå op i at man vil have eller skære et bestemt antal stillinger. Hvis man vil skære må man også komme med en liste af de administrative opgaver der ikke længere skal udføres. Måske man ønsker at skære noget af det administrative kaos der er blevet skabt på grund af ejendomsvurderingerne? Eller måske der skal skæres i administrationen af den “midlertidige grænsekontrol”?

    Hvis man bliver ved med at introducere flere opgaver der er unødvendige eller kunne undgåes, introducerer man behovet for mere og mere administration. Det løser man ikke ved bare at sige “ud med dem”. Så bliver arbejdet ikke udført.

  18. Lol vi kunne godt bruge Elon og en effektiviseringsstyrelse der kunne fyre nogle af de 100.000 ansatte der ikke laver noget.

    Men som man siger: kan du ikke få et job i det private, så er der rigeligt med skånejob i det offentlige.

    Administrative arbejdere er blot en anden udgave af mennesker på offentlig forsørgelse.

  19. Hej, administrativ arbejder i det offentlige her!

    Jeg tror slet ikke folk har nogen ide om hvor vidt denne betegnelse dækker. Jeg arbejder med alle de fyfy ord som folk synes er meningsløse: compliance, skemaer, dokumentation, systematisering, organisering osv. Mine arbejdsopgaver er heller ikke faste, jeg går sådan set bare og lapper alle de huller jeg kan finde.

    Så nogen ville sikkert sige at jeg bare skulle spares væk, for min rolle bidrager jo ikke til noget “produktivt”. Til det vil jeg så sige: der var ingen som havde min rolle i mindst 1 år inden jeg blev ansat. Så det kan man da sagtens.

    Hvad er så konsekvensen af ikke at have sådan en administrativ arbejder? Nå jo, i vores afdeling:

    * Så mange lovbrud at jeg har mistet tal på det
    * Livsfarlige arbejdsforhold fordi ingen gad bruge tid på at sikkerheden blev tjekket (overdriver ikke denne)
    * Vanvittig meget spildtid fordi ingen systemer blev vedligeholdt så de var praktisk ubrugelige
    * Mistrivsel fordi ingen tog sig af “de små ting” som generede alle
    * Ikke eksisterende on-boarding, for det var der sgu ikke nogen der havde tid til
    * Økonomisk spild fordi der ikke blev fulgt op på dyre opgaver der allerede var sat i værk (manglende system)
    * Håbløs indkøbsprocedure så vi manglede alt lige fra papir til højteknologisk specialudstyr

    Der var mange flere ting galt da jeg startede, men alle de “produktive” havde for travlt til at fikse noget af det. Rigtig meget adm arbejde handler om at smøre hjulene i maskinen og holde den kørende. Er der pseudoarbejde indenfor adm? Ja selvfølgelig, men jeg synes det er fjollet at putte al adm arbejde i en boks og bare sige “væk med det”.

Comments are closed.